Benefits

Voordelen van elektrische auto's

Naarmate elektrische voertuigen meer gangbaar worden en meer constructeurs nieuwe modellen lanceren, overwegen velen van ons nu een elektrische auto te kopen. Er zijn tal van voordelen voor automobilisten die overwegen om over te stappen, maar bent u zich van al deze voordelen bewust?

Gebruikskosten van een elektrische auto

Veel mensen kiezen ervoor om over te stappen op een elektrische auto en zijn aangenaam verrast door de gebruikskosten. Want hoewel de aankoopprijs van sommige elektrische modellen iets hoger ligt dan die van benzineauto's, zijn er na verloop van tijd zeker financiële voordelen.

image

De gebruikskosten van een elektrische auto kunnen in drie verschillende categorieën worden ingedeeld:

  • aankoopkosten (incentive en belastingvrijstelling/-verlaging)
  • eigendomskosten (vrijstelling/vermindering verkeersbelasting)
  • gebruikskosten bedrijfsauto (vrijstelling/vermindering belasting voordeel alle aard)

Een van de belangrijkste vlakken waarop elektrisch rijden u geld kan besparen, is de brandstof. Hedendaagse automobilisten zijn gewend veel geld te betalen om zelfs de kleinste, zuinigste benzineauto's vol te tanken, en door de schommelingen in de olieprijzen kunnen deze kosten vaak aanzienlijk hoger uitvallen. Het opladen van een elektrische auto kost echter maar een fractie hiervan.

Er zijn verschillende dingen die de prijs van het opladen van een elektrische auto kunnen beïnvloeden, zoals de vraag of u thuis of in het openbaar oplaadt, en hoe sterk uw elektriciteitsnet is. In het algemeen is 's nachts thuis opladen de goedkoopste manier om te ‘tanken’.

Er zijn vooraf kosten verbonden aan een laadpaal voor thuis. De overheidspremie en -subsidies voor de aankoop van een elektrisch voertuig kunnen dit echter gedeeltelijk compenseren, waardoor u minder betaalt.

Het opladen aan openbare laadpalen kan duurder zijn op uurbasis, maar dat komt meestal doordat zij een veel hoger voltage hebben en dus sneller kunnen opladen.

image

Premies voor elektrische auto's

Omdat de meeste elektrische voertuigen nieuw worden aangeschaft en nieuwe technologieën bevatten, lijken ze vaak duurder in vergelijking met vergelijkbare benzine- of dieselmodellen. Om het gebruik van elektrische auto's te stimuleren en deze kosten te compenseren, hebben de Europese regeringen verschillende premies en subsidies voor elektrische auto's ingevoerd.

Andere voordelen van elektrische auto's

Elektrische auto's bieden een reeks financiële, prestatie- en milieuvoordelen in vergelijking met benzine- en dieselauto's.

Milieuvoordelen van elektrische auto's

Elektrische auto's produceren geen uitlaatgassen, wat betekent dat ze geen schadelijke uitlaatgassen in de lucht uitstoten. Dit kan het milieu ten goede komen, aangezien uitlaatgassen een negatieve invloed kunnen hebben op diverse gezondheidsaspecten en ook een impact hebben op de klimaatverandering.

Naast het voor de hand liggende voordeel van de nuluitstoot zijn elektrische auto's ook energiezuiniger dan conventionele voertuigen; ze gebruiken hun energie op een efficiëntere manier en hebben minder energie nodig om u naar uw bestemming te brengen.

Prestatievoordelen van elektrische auto's

Velen gaan ervan uit dat het vermogen van een elektrische auto lager is dan dat van een benzine- of dieselmodel, maar in veel gevallen is dat niet waar. Vaak presteren elektrische auto's op het gebied van vermogen, koppel en acceleratie beter dan voertuigen met een verbrandingsmotor. Ze kunnen ook een beter rijgedrag vertonen, aangezien elektrische auto's een lager zwaartepunt hebben door de zware batterijen die in het chassis zijn gemonteerd.

Elektrische auto's zijn ook ontworpen om zo efficiënt mogelijk te zijn, met minder bewegende onderdelen. Over het algemeen zijn er drie hoofdcomponenten: de geïntegreerde lader, de inverter en de motor. Dit betekent minder slijtage en minder belasting voor de motor, met minder onderdelen die vatbaar zijn voor beschadiging.