charging guide

Gids voor snel en ultrasnel opladen

Zoals de naam al doet vermoeden, is een ultrasnelle lader veel sneller dan de gewone lader voor elektrische voertuigen. Deze superkrachtige stations kunnen uw auto in minder dan een uur tot 80% opladen, afhankelijk van het model en de batterijcapaciteit. Bovendien zijn ze erg handig voor wie altijd onderweg is.

Maar omdat ultrasnelle laders nog een relatief nieuw concept zijn, vragen EV-bestuurders zich af hoe het allemaal werkt en of het permanente gebruik van ultrasnelle laders een negatieve invloed kan hebben op de toekomstige levensduur van de batterij. Daarom hebben wij deze handige gids samengesteld om u alles te vertellen wat u moet weten over het ultrasnel opladen van auto's.

Wat is ultrasnel opladen?

Er zijn drie verschillende types van oplaadmethoden beschikbaar: langzaam, snel en ultrasnel. En, zoals u kunt raden, is ultrasnel laden momenteel de snelste manier om een elektrisch voertuig op te laden. Het is interessant om te vermelden dat de meeste systemen uw auto slechts tot 80% snel opladen, om de levensduur van de batterij te verlengen, en daarna overschakelen naar een langzamer tempo.

Er zijn momenteel twee manieren om snel te laden: wisselstroom (AC), met meer laadvermogen dan snelle autoladers van 43 kW. De andere manier is via gelijkstroom (DC). De gelijkstroom wordt rechtstreeks aan de auto geleverd, zodat er geen omvormer nodig is en de auto veel sneller kan worden opgeladen.

image

Wat is het verschil tussen snelle en ultrasnelle autoladers?

Snelle autoladers zijn er in verschillende soorten, van 7 kW tot 22 kW. Een lader van 7 kW heeft 4 tot 6 uur nodig om een auto volledig op te laden, terwijl een lader van 22 kW daar ongeveer 1 tot 2 uur over doet. De meeste snelladers zullen wisselstroomapparaten zijn, maar een paar aanbieders maken nu ook gelijkstroomapparaten.

Bovendien zijn de meeste snelle autoladers niet-geïntegreerd, wat betekent dat de kabel niet aan het apparaat is bevestigd, zodat u uw eigen kabel kunt gebruiken. Dit kan soms handiger zijn dan snelladers met geïntegreerde kabels, waardoor alleen voertuigen die compatibel zijn met die stekker, dat specifieke apparaat kunnen gebruiken.

Hoe kan ik snelle autoladers vinden?

U vindt snelladers bij de meeste snelwegrestaurants, wat het gemakkelijker maakt dan ooit. Zo kunt u uw auto opladen terwijl u een kopje koffie gaat drinken of snel een hapje gaat eten, en binnen een uur bent u weer onderweg.

De beste manier om snellaadpunten bij u in de buurt te vinden is met apps zoals Plugshare, NewMotion en Plugsurfing. Met deze handige tools kunt u snel oplaadpunten bij u in de buurt opsporen en bovendien hebben ze een routeplanner – perfect voor langere ritten.

Momenteel zijn er niet zo veel ultrasnelle gelijkstroomladers als langzame of snelle gelijkstroomladers, maar dit zal snel veranderen naarmate meer en meer mensen kiezen voor elektrisch rijden.

image

Kunnen alle auto’s ultrasnel opgeladen worden?

Om uw auto ultrasnel te kunnen opladen, moet hij over de nodige voorzieningen beschikken. Voor laders die op wisselstroom werken, moet uw auto een stekker van type 2 hebben. Gelijkstroomladers maken daarentegen gebruik van CCS- of CHAdeMO-stekkers. U kunt dus alleen een van deze laders gebruiken als uw auto ermee compatibel is.

Is ultrasnel opladen schadelijk voor mijn batterij?

Nee, ultrasnel laden is niet schadelijk voor uw batterij. Elektrische auto's maken gebruik van lithium-ionbatterijen, die na verloop van tijd uitgeput raken, maar geen schade oplopen als ze continu met hoog vermogen worden opgeladen. In de wereld van vandaag zijn voertuigen uiterst intelligent en als uw auto denkt dat hij het grote energievolume niet aankan, zal hij automatisch de hoeveelheid beperken tot de maximale capaciteit van de auto, zodat uw batterij wordt beschermd.

Ultrasnel opladen met de MG ZS EV

Als u op zoek bent naar een praktische en zuinige elektrische auto, kijk dan niet verder dan onze MG ZS EV. U kunt hem in amper 40 minuten tot 80% opladen aan een oplaadpunt van 50 kW: de perfecte metgezel om met het gezin het land te verkennen. Hij wordt in 6,5 uur opgeladen door een standaard thuislader van 7 kW, dus u kunt hem elke avond gewoon aansluiten en wakker worden met een volledig opgeladen auto, klaar om de dag te beginnen.

Om u het leven gemakkelijker te maken beschikt hij ook over zowel CCS- als type 2-poorten – gemonteerd in de grille vooraan voor gemakkelijke toegang – zodat u de keuze hebt om ultrasnelle wisselstroom- of gelijkstroomladers te gebruiken.