charging time

Hoelang duurt het om een elektrische auto op te laden?

Omdat het bij traditionele benzine- en dieselvoertuigen slechts enkele minuten duurt om een lege tank te vullen, willen veel mensen die naar elektrisch rijden willen overstappen, weten hoelang het duurt om een EV op te laden.

Het opladen van elektrische auto's gaat langzamer dan het conventionele tanken van fossiele brandstof, omdat de energie op een andere manier en in een trager tempo wordt overgedragen. Dankzij de recente ontwikkelingen op het gebied van technologieën voor supersnel opladen duurt het opladen van een elektrische auto echter niet zo lang als u misschien denkt!

Opladen onderweg

Overal in Europa zijn openbare oplaadstations te vinden. Volgens het European Alternative Fuels Observatory zijn er sinds 2020 bijna 213.000 openbare oplaadpunten. Dit maakt het vinden van een stroombron gemakkelijk.

image

Openbare oplaadpunten worden in twee soorten opgesplitst: snel opladen en ultrasnel opladen. Snelle laders werken tussen 7 kW en 22 kW, terwijl ultrasnelle laders werken tussen 43 kW en 50 kW voor nog sneller opladen onderweg.

Ultrasnelle laders zijn de snelste manier om uw elektrische auto op te laden, afhankelijk van de precieze snelheid van het oplaadpunt. Ultrasnel laden is ideaal voor langere snelwegritten, omdat u uw auto snel kunt bijladen terwijl u zichzelf een rustpauze gunt. De batterij van de MG ZS EV is speciaal watergekoeld om ultrasnel te kunnen opladen en kan in slechts 40 minuten tot 80% worden opgeladen.

Elektrische auto thuis opladen

Thuisladen is de meest gebruikelijke manier om een elektrische auto op te laden. Hoelang het duurt om een elektrische auto thuis op te laden, hangt af van twee factoren: de snelheid van het laadstation en de hoeveelheid energie die u nodig hebt.

In Europa kan een typische 2-pins stekker tot 10 km rijbereik per uur leveren, waardoor u langer moet wachten voor een volledige laadbeurt. Raadpleeg vooraf een elektricien indien u van plan bent om uw gewone stopcontacten te gebruiken voor het opladen van elektrische auto's.

Omdat huishoudelijke stopcontacten minder stroom leveren, kiezen veel eigenaren van elektrische auto's ervoor om thuis een sneller laadstation te installeren. Deze hebben meestal een vermogen van ongeveer 7 kW, hetzelfde als de minimale openbare oplaadpunten, maar er zijn ook laadstations van 22 kW voor thuisgebruik beschikbaar. Met een thuislaadstation van 7 kW kan de MG ZS EV in ongeveer 6,5 uur volledig worden opgeladen.

Het is ook goed om in gedachten te houden dat u, net als bij benzine- of dieselauto's, uw elektrische auto zelden volledig hoeft op te laden. U moet uw ritten op dezelfde manier kunnen plannen als met een traditioneel voertuig. Laad uw auto op zoals u uw telefoon oplaadt: overdag laadt u hem bij als dat nodig is, en 's nachts laadt u hem thuis volledig op.

Recovered range
317km
Selecteer het gewenste laadniveau van de batterij
AC Laden
2kW AC
3.3kW AC
6.6kW AC
DC laden
50kW DC
100kW DC
Laadtijd
${chargeTime2kw} Uren
${chargeTime3kw} Uren
${chargeTime6kw} Uren
${chargeTime50kw} Minuten
${chargeTime100kw} Minuten
AC Laden
2kW AC
Laadtijd
${chargeTime2kw} Uren
AC Laden
3kW AC
Laadtijd
${chargeTime3kw} Uren
AC Laden
6kW AC
Laadtijd
${chargeTime6kw} Uren
DC laden
50kW DC
Laadtijd
${chargeTime50kw} Minuten
DC laden
100kW DC
Laadtijd
${chargeTime100kw} Minuten

Enkele dingen die laadtijden beïnvloeden

Er zijn een paar belangrijke factoren die van invloed kunnen zijn op hoelang een elektrische auto moet worden opgeladen. De eerste daarvan is de grootte van de batterij. Hoe groter de batterijcapaciteit van uw auto, des te langer het opladen duurt – maar ook des te langer de lading meegaat. De MG ZS EV heeft een batterij van 44,5 kWh, wat groter is dan bij sommige EV-concurrenten en een groter rijbereik zal verzekeren voor uw auto.

Ook de staat van de batterij beïnvloedt hoelang het duurt om uw elektrische auto op te laden. Als de batterij bijna leeg is, zal het opladen uiteraard langer duren dan wanneer u slechts 50% van de batterij moet opladen. Als u oplaadt vanaf een bijna lege batterij, zal het opladen uiteraard langer duren dan wanneer u bijvult vanaf 50%.

image

Het maximale laadvermogen van de auto is ook van invloed op de laadsnelheid. U kunt een elektrische auto alleen opladen met het maximale laadvermogen dat het voertuig aankan, zodat uw auto niet sneller wordt opgeladen als u een krachtiger oplaadpunt gebruikt. Als het maximale laadvermogen van uw auto bijvoorbeeld 7 kW is, zal de auto niet sneller worden opgeladen door gebruik te maken van een oplaadpunt van 22 kW.

Dit gaat hand in hand met het maximale laadvermogen van de stroombron. Zelfs als uw auto sneller kan opladen dan het laadvermogen van het oplaadpunt toelaat, zal hij slechts zo snel opladen als de stroombron aankan.

Ten slotte kunnen omgevingsfactoren van invloed zijn op de oplaadtijd van een elektrische auto. Koudere temperaturen kunnen leiden tot iets langere oplaadtijden, vooral wanneer een ultrasnelle lader wordt gebruikt, en kunnen auto's ook minder efficiënt maken.

Ga voor meer informatie over oplaadtijden naar onze MG ZS EV-pagina.