home charging

Hoe laad ik een elektrische auto thuis op?

Het is geen verrassing dat thuisladen de meest gebruikelijke manier is om een elektrische auto op te laden: ongeveer 80% van alle auto's in Europa wordt opgeladen op opritten en in garages. Dit komt waarschijnlijk doordat het thuis opladen van uw elektrische auto aanzienlijk goedkoper en handiger is dan andere manieren van opladen. Maar hoe gemakkelijk is het om uw elektrische auto thuis op te laden en wat moet u vooraf doen?

Wat thuis opladen betreft, zijn er twee opties: opladen via een 2-pins stopcontact of een EV-thuislader installeren. U moet er ook rekening mee houden dat thuis opladen via stopcontacten gevaarlijk kan zijn. Gebruik geen standaard verlengkabels om uw auto buiten uw huis op te laden. Als u ervoor kiest om via een 2-pins stopcontact op te laden, hebt u een EVSE-voedingskabel nodig. Veelvuldig opladen aan standaard stopcontacten kan oververhitting veroorzaken, dus het is altijd raadzaam om een elektricien te raadplegen voordat u de elektrische auto thuis oplaadt.

image

Omdat de standaard stopcontacten minder stroom leveren, zullen de meeste EV-eigenaren ervoor kiezen om een sneller oplaadpunt voor hun auto thuis te installeren, ook bekend als een EV-thuislader. Deze thuisladers leveren doorgaans een vermogen van ongeveer 7 kW, het dubbele van een standaard 2-pins stekker en hetzelfde als sommige openbare oplaadpunten. Er zijn evenwel krachtigere thuislaadpalen verkrijgbaar, die een vermogen van 22 kW leveren om nog sneller op te laden.

Het is mogelijk om uw elektrische auto zo vaak als nodig thuis op te laden, hoewel de meeste EV-bezitters het opladen van hun auto op dezelfde manier zullen beheren als het opladen van hun telefoon. Dit houdt in dat u uw elektrische auto 's nachts volledig oplaadt en indien nodig overdag bijvult. Hoewel het misschien niet nodig is om uw auto elke dag thuis op te laden, zullen veel bestuurders telkens wanneer ze de auto voor een bepaalde periode verlaten, de stekker in het stopcontact steken, omdat dit voor meer flexibiliteit zorgt.

Een EV-thuislader installeren

Een oplaadpunt voor de auto voor thuis, ook wel EV-thuislader genoemd, is een compacte weerbestendige eenheid die aan de muur wordt bevestigd en is voorzien van een geïntegreerde laadkabel of een stopcontact voor het aansluiten van een draagbare laadkabel.

Het installatieproces omvat de montage van het laadstation aan een buitenmuur of in een garage, in de buurt van waar u uw auto gewoonlijk parkeert, en vervolgens de veilige aansluiting op het elektriciteitsnet. De installatie neemt ongeveer drie uur in beslag, afhankelijk van de gewenste locatie van het oplaadpunt en de complexiteit van de installatie. Daarom moeten thuisladers voor auto's worden geïnstalleerd door gekwalificeerde specialisten. Deze service kunt u via verschillende online bedrijven of telefonisch reserveren, of zelfs via de dealer bij aankoop van uw EV.